Waarom lid worden ?

Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 130,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.

Nieuwjaarsreceptie 18 januari

Onze nieuwjaarsreceptie gaat opnieuw door in Salons ’t Groenhof in Melle. Deze zaak staat reeds meer dan 45 jaar garant voor gastvrijheid, kwaliteit, topservice en perfectie tot in het kleinste detail. Dit jaar zal domaine Crucifix Père et Fils uit Avenay-Val-d’Or de receptie verzorgen met een degustatie van verschillende champagnes. Het domein bestaat sinds 1940 en Sébastien, de zoon, is de vijfde generatie die in 2005 het team kwam versterken. De 5ha wijngaarden van dit domein liggen allemaal in Premier Cru gebied en worden bewerkt met respect voor de natuur. Sébastien bracht door zijn studies en stages in het buitenland een nieuwe wind in het bedrijf, zonder de daarbij de traditie van zijn voorouders uit het oog te verliezen.

Masterclass Porto 27 februari

De bekende Symington familie met Schotse, Engelse en Portugese roots zijn reeds vele generaties aanwezig in de Douro. Zij zijn eigenaar en beheerder van historische porthuizen : Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s. Ook het bekende Quinta do Vesùvio, die tot de beste producenten van vintage port gerekend wordt is in hun handen. Hun uitstekend gelegen wijngaarden in de Douro vallei zijn grotendeels aangeplant op terrassen en liggen aan de basis van hun hoge kwaliteitswijnen. Zij zijn de enige Douro-producent die voor een portwijn, de Dow’s 2007 vintage port, een 100/100 van Wine Spectator kregen. Isabel Monteiro, Market Manager van de Symington familie laat ons vanavond niet alleen kennis maken met deze familie maar geeft ons ook een overzicht van hun verschillende domeinen. Uiteraard zal zij ons enkele van hun bekende portwijnen laten proeven. Dit alles in samenwerking met Grégoire Van den Ostende

Masterclass Saumaize 18 maart

Het domein Saumaize in Vergisson is voor velen onder ons helemaal geen onbekende meer. Zeker zij die tijdens de opleiding de reis Bourgogne meemaakten, hebben er Jacques, Nathalie en Anthony ontmoet. Elk op hun terrein begeesterde en begeesterende wijnbouwers die topwijnen maken met heel veel respect voor de natuur. Eindelijk vonden wij/zij de tijd om met hen af te spreken en hen bij ons te ontvangen. Jacques die zeer nauw betrokken is bij de creatie van de 22 premier crus in Pouilly Fuissé (met zijn percelen les Maréchaudes en Sous la Roche) vertelt ons ook wel alles (?) over de ontstaansgeschiedenis van deze nieuwe klassering. Anthony vertelt ons dan weer zijn verhaal als startende wijnbouwer. Hun bezoek levert ongetwijfeld een mooie degustatie van Saint-Véran en Pouilly-Fuissé wijnen.

Masterclass fouten in wijnen 1 april

Deze – tochwel ongewone - avond wordt geleid door Veronique Lidby, oenologe uit Bordeaux en momenteel actief als Quality wine and food safety specialist bij de NV Delhaize. In deze sessie bespreken we vaak voorkomende fouten in wijn. Veronique Lidby legt ons op een praktijkgerichte manier uit hoe deze fouten in de wijn komen, hoe we ze kunnen proeven en wat er eventueel kon gedaan worden om die fouten te vermijden. We bespreken én proeven de meest klassieke ervan zoals TCA (kurk), rot, oxidatie en reductie; maar ook de minder courante zoals stalgeuren, brettanomyces en geranium. Ook hebben we het over ‘verborgen’ fouten ( die enkele via labo-analyses op te sporen zijn) zoals pesticiden, chemische resten, toxines en phtalaten.

Leden met enige anciënniteit zullen zich dezer interessante avond herinneren… Idd Veronique Lidby gaf deze avond al eens op 23 maart 2014. Maar gezien de algemene en herhaalde vraag van de ‘nieuwere’ leden (en ook wel van enkele ‘oude’ leden) willen we haar graag opnieuw een forum geven.

Masterclass Campania 22 mei

We krijgen bezoek van Amedeo De Palma van het wijndomein Fonzone in het Zuid-Italiaanse Campania. Het wijndomein – hoog gelegen op een heuvel – werd opgericht door Lorenzo Fonzone Caccese en zijn zonen in 2005 en bestaat nu uit ongeveer 30 hectare aangeplant met Fiano, Greco, Falanghina en Aglianico – ook wel eens de Barolo van het zuiden genoemd. Amadeo laat ons kennis maken met het klimaat, de terroir, de druiven en de wijnen uit deze uitzonderlijke regio.

Wijnreis 30 mei - 2 juni

Zoals stilaan een jaarlijkse traditie aan het worden is, voorzien we ook in 2019 een leuke wijnreis. Deze keer weer ietsje verder, en toch o zo herkenbaar dichtbij, bestemming : Jerez de la Frontera. De ongekende crisis van het voorbije decennium heeft een ware sherry revolutie in gang gezet. De terugkeer naar het terroir is een feit en wijnen die in de 19de eeuw aan de basis lagen voor het ongekende succes van Jerez zijn terug. Tijdens deze 4 daagse excursie bezoeken we een aantal bodegas van het ‘Territorio Albariza’ die deze revolutie in gang hebben gezet oa Bodegas Luis Pérez, experimenteren met autochtone druiven rassen en sherries zonder versterking met alcohol, Williams & Humbert: perfectionisme van de añadas (millésimés), Cota 45: erkenning van de verschillende types Albariza en Bodegas Callejuela: mayetos (wijnbouwers) die het schoppen tot producenten van top-sherries. Een vineuze explosie, uiteraard gekoppeld aan de lokale gastronomie en cultuur.

Ginderella 8 juni

Gin is nog steeds een hip drankje. Hip kan echter ook duurzaam zijn. Dat bewijst Ginderella, een gin gedistilleerd met Gentse onkruiden, invasieve exoten en klassieke botanicals. Op 8 juni maken we in Gent een begeleide wandeling op zoek naar gepast onkruid, we bezoeken de magische plek waar de drank ontstaat, en we combineren dit alles met een etentje bij SOMM, waar onze collega Marina Claus wijn en spijs combineert. Partners zijn welkom. Prijs: 25 € voor onze leden, 45 € voor hun partners. Deze prijs omvat de wandeling, het bezoek en de lunch. De wandeling gebeurt in groepjes van maximaal 20 personen.

Keuze van Sommelier 17 juni

We verwelkomen deze avond niet minder dan onze collega sommelier-conseil : Gianluca Di Taranto. Gianluca studeerde af als sommelier-conseil in 2013. Vrij snel ging hij aan de slag in ’t Zilte en, vanaf de opening drie jaar geleden, in The Jane. Met zomerstages in restaurants Piazza Duomo en La Osteria Francescana, vorig jaar nog het beste restaurant ter wereld, deed Gianluca nog meer internationale ervaring op. In 2018 werd hij door Gault & Milliau bekroond als sommelier van het jaar. Wij vroegen hem speciaal voor deze avond een tiental wijnen te selecteren. Wijnen die hij ontdekte op een van zijn zoektochten ergens ter wereld en aan ons wil voorstellen omdat ze leuk, lekker, vernieuwend en betaalbaar zijn…

Peter Klosse 27 september

Peter Klosse is eigenaar van Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren en oprichter van de Academie voor Gastronomie. Zijn vader was één van de stichters van de Alliance Gastronomique en na zijn studies bedrijfskunde besloot Peter in de voetsporen van zijn vader te treden. Klosse doet al jaren onderzoek naar de wortels van de gastronomie en probeert de dynamiek van de combinatie wijn en gerecht te verklaren. Dit leidde tot tal van boeken en tot een promotie aan de Universiteit van Maastricht. Hij organiseert verschillende cursussen over smaak, wijn en wijn-gerecht combinaties. Centraal staat het smaakstijlen-concept waarmee hij promoveerde aan de universiteit. Sindsdien staat Klosse bekend als de “smaakprofessor”. Samen met Peter Klosse organiseren wij een leerrijke avond rond wijn en gerecht waar zowel theorie als praktijk aan bod komt.

Masterclass Oostenrijk 21 oktober

Onze special guest deze avond is Franz Schneider, 40 jaar, een enthousiaste wijnbouwer met een eigentijdse wijnfilosofie. Hij studeerde in Wenen (2004/2009) wijnbouw, oenologie en wijneconomie aan de “Universität für Bodenkultur”. Sinds 2007 is Franz lid van de vereniging van Oostenrijkse oenologen & wijnonderzoekers en is er sinds 2008 afdelingshoofd “Young Enologists”. Buitenlandse praktijkervaring deed hij op in Luciano Sandrone / Barolo, Klein Constantia / Kaapstad, Onderzoeksinstituut Geisenheim / Duitsland. Sinds 2009 is hij bedrijfsleider van Artisan Wines in Halbturn, Neusiedlersee.

Barolo 15 en 16 november

Barolo and friends… Op 15 en 16 november organiseren we in samenwerking met La Strada del BAROLO e grandi vini di LANGA een masterclass op vrijdagavond “BAROLO en zijn terroir” en een walk-around tasting op zaterdagnamiddag waar U samen met uw familie, (wijn)vrienden en kennissen van harte bent op uitgenodigd.

Onderstaande domeinen zullen aanwezig zijn :
MONCHIERO FRATELLI AZIENDA AGRICOLA
AZIENDA AGRICOLA CADIA
AZIENDA OLIVERO MARIO
ETTORE GERMANO
AZIENDA AGRICOLA CRISSANTE ALESSANDRIA
PODERE RUGGERI CORSINI
BRIC CENCURIO
AZIENDA AGRICOLA LE STRETTE

Masterclass Champagne 11 december

Dit feestjaar sluiten we zoals we het begonnen… met bubbels. Champagne en kaas… niet onmiddellijk een voor de hand liggende combinatie… en toch is het samenspel tussen de juiste champagne en de juiste kaas een lekkere ontdekking. Cedric Guyot uit Vertus, virgneron indépendant, sommelier en Meilleur Ouvrier de France is voor velen geen onbekende meer. Samen met hem proeven we een aantal champagnes samen met de al dan niet bijpassende kazen.

Soms heeft een agendaprobleem van de wijnbouwer die we uitnodigen een datumwijziging tot gevolg…. Soms gebeurt het dat de wijnbouwer met wie de afspraak maakten helemaal niet meer kan komen. We proberen in dat geval een gelijkwaardig alternatief te vinden…. Hopelijk heeft u daar begrip voor.


© 2020 Sommeliers-Conseil