Waarom lid worden ?

Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 130,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.

Nieuwjaarsreceptie 26 januari

Onze nieuwjaarsreceptie gaat door in Salons ‘t Groenhof in Melle, bijzonder mooi gelegen in een oase van groen en toch dichtbij de afrit van de autostrade. De zaak bestaat reeds 45 jaar en staat bekend voor gastvrijheid, topservice, hartelijkheid en perfectie tot in het kleinste detail. Dit jaar hebben we domaine Bel Air uit Capestang (Languedoc) uitgenodigd, waarvan Guy en Patricia Van Hoonacker de fiere eigenaars zijn. Hun stukje paradijs ligt tussen het Canal du Midi en de Middellandse Zee. Het domein is 12 ha groot en hun wijngaarden zijn beplant met muscat à petits grains en vermentino voor de witte wijnen en de bubbels, en met grenache, syrah en carignan voor de rode en roséwijnen. Patricia zal ons kort het succesverhaal over Belgische topklasse in de Languedoc vertellen, gevolgd door een degustatie van hun wijnen met hapjes verzorgd door ’t Groenhof.

Masterclass Vermouth 23 april

Vermouth… Een leuke, verfrissende drank met heel veel facetten; een meestal indrukwekkende neus die hints van de gebruikte kruiden weergeeft; een explosie van smaak waarbij je uiteraard wijn smaakt gecombineerd met een aangename kruidigheid; dit alles eindigend in een lange afdronk waarbij er een mooie balans bereikt wordt tussen zoet, bitter en kruidig. En toch : Vermouth… is en blijft voor velen onder ons een onbekende drank. Waar is vermouth ontstaan? Hoe wordt het gedronken? Wat is de productiewijze? Hoe wordt vermouth in de ‘moderne’ wijnwereld gebruikt? Kan je foodpairing doen met vermouth? Voor velen zijn dit vragen die je allicht altijd al wilde stellen… Tijd dus om er een antwoord op te geven in deze zeer uitzonderlijke masterclass verzorgd door ‘Spirits by design’.

Masterclass Mas des Dames (Languedoc) 23 maart

Lidewij van Wilgen is Nederlandse en niettegenstaande zij en haar echtgenoot een succesvolle baan hadden in de reclamewereld in Amsterdam, besloten zij in 2002 hun droom te realiseren en wijn te gaan maken in Zuid-Frankrijk. Het werd uiteindelijk een oud wijndomein in Murviel-Les-Béziers in de Languedoc. Het was een droom die meer dan eens kantelde in wanhoop en ontreddering, een lange weg met vallen en opstaan. Aad, haar toenmalige echtgenoot, keerde definitief terug naar Nederland. Lidewij bleef, samen met haar 3 kinderen, en volgde een voltijdse opleiding in de wijnschool van Béziers. Ze behaalde in 2005 haar diploma viticulture en oenologie en zette alles op alles om van haar wijngaard, die een “superterroir” was, een topdomein te maken. Ze werkt bewust biologisch en gelooft steevast in het natuurlijk evenwicht in haar wijngaarden. Mas des Dames is op vandaag een grote naam in de wijnwereld met tal van bekroningen. We droomden er al lang van om deze succesvolle wijnmaakster te strikken voor een tasting. Zij komt ons persoonlijk, samen met haar partner Olivier, een Franse arts en steun en toeverlaat , met veel fierheid haar hele verhaal vertellen zoals zo prachtig beschreven in haar autobiografie “Het Domein” maar met de belangrijke boodschap “ik vergeet nooit hoe het begon”.

Masterclass champagne 17 april

Champagne is de bekendste en meest belangrijke schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode. Kristel Balcaen, sommelier-conseil en lid van onze vereniging, werd in september 2017 ere-laureate op de Europese wedstrijd van de Champagne-ambassadeur ingericht door het CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne). Christel zal ons een presentatie geven over het thema “dosage en dégorgement”. Ook de Champagne-actualiteit staat op het programma. Grégoire Van den Ostende, Directeur van het Bureau du Champagne Benelux geeft ons de laatste stand van zaken mee. We proeven een 8-tal champagnes uit verschillende subregio’s van zowel maisons/vignerons/coöperatives, blends en monocépages, verschillende dosages, millésimés … Een heel mooie diversiteit dus en een niet te missen avond.

Masterclass Finger Lakes 4 mei

Peter Bell is een gekende wijnmaker uit de Finger Lakes regio (New York), die al meer dan 35 jaar wijnen maakt in verschillende gebieden van de wereld. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de "Vitis Vinifera revolutie" in het oosten van Amerika. Sinds 1995 is hij hoofdwijnmaker bij het Fox Run domein, één van de eerste wijndomeinen in New York State. Hij gaf jaren les op de faculteit wijn- en viticultuurwetenschappen aan de Cornell University. Tevens deed hij consultancies in Frankrijk, Spanje, Hongarije, Servië, China, Australië en in de Verenigde Staten. De masterclass is een introductie tot de wijnen gemaakt van de belangrijkste witte druif in de Finger Lakes, namelijk Riesling! Deze regio wordt namelijk door heel wat experts beschouwd als een van de beste plaatsen in de wereld voor Riesling. Peter Bell zal het vooral hebben over hoe men evenwichtige wijnen maakt in Finger Lakes en welke technieken de wijnmakers gebruiken om de kwaliteit van de wijnen uit dit koel klimaatgebied te maximaliseren.

Wijnreis Languedoc 10-13 mei

Lidewij Van Wilgen van het fantastische domein Mas des Dames (die we ontvangen op 1 maart) nodigde ons nu al uit voor een tegenbezoek… Toeval of niet, Guy Bascou, voorzitter van de AOC Picpoul de Pinet en Philippe Cros van het Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc sloten zich aan bij deze uitnodiging. Hoog tijd dus om deze zuiderse regio eens van dichtbij te gaan verkennen. Zoveel gastvrijheid kunnen we niet negeren… We plannen een korte maar intensieve wijnreis van 10 tot 13 mei 2018. “Château La Roque Margaux” in Servian dichtbij Béziers (uitgebaat door Belgen) zal gedurende drie dagen onze uitvalsbasis zijn van waaruit we enkele mooie domeinen gaan verkennen; uiteraard zullen de didactische wandelingen in de wijngaarden, uitgebreide degustaties ter plekke, en uiteraard ook de plaatselijke gastronomie een centrale rol toebedeeld krijgen. Info volgt.

Masterclass Provence 6 juni

Domaine Les Béates (Coteaux d’Aix en Provence). Met de zomer in het vooruitzicht krijgen we bezoek van Pierre-François Terrat. Pierre-François Terrat is eigenaar van het domein Les Béates uit Lambesc – Coteaux d’Aix en Provence. Een 40 ha wijngaard, met een uitzonderlijk klimaat beschermd door de bergachtige Alpilles, de Lubéron en La Sainte Victoire. Er wordt gewerkt en volgens de principes van de biodynamie. “Terroir”, “cycles naturels”, “qualité” en “respect” voor natuur, mens en omgeving zijn de sleutelwoorden van deze enthousiaste, bijzondere maar o zo interessante wijnbouwer uit de Provence. De wijnen zijn dan ook gekenmerkt door hun terroir en levendig karakter. Op vandaag behoren deze wijnen, zowel in wit, rood en rosé, tot de beste uit de regio. Een unieke gelegenheid om ze te proeven met de deskundige uitleg van Pierre-François en het verhaal achter zijn het domein. Alweer een niet te missen avond !

Masterclass Pinot Noir 26 september

In september hebben we een avond over Pinot Noir wereldwijd: gelijkenissen en verschillen. Aangezien wijnbouwers van over de ganse wereld Pinot Noir proberen te verbouwen zullen er dus heel wat wijnen op de proeftafels staan. We maken er een spannende wedstrijdavond van. Welke ploeg is de grootste kenner? Wie krijgt de trofee?

Masterclass Fitou 23 oktober

De AOP Fitou mag dit jaar 70 kaarsjes uitblazen. Onze vereniging organiseert in samenwerking met het CIVL een uitzonderlijke degustatie van 12 geselecteerde Fitou wijnen. Wijnen van verschillende terroirs en wijnbouwers (domeinen). Voor deze gelegenheid zal ook de voorzitter van de AOP Fitou, de heer Jean Daurat-Fort aanwezig zijn. “Meilleur sommelier de challenger du Sud de France” 2018 : Baptiste Ross-Bonneau, chef sommelier in het sterrenrestaurant La Barbacane” van het Hotel de la Cité in Carcassonne zal de degustatie begeleiden. Het belooft alvast een boeiende en leerrijke avond te worden.

Masterclass Santorini 4 december

Santorini is een klein vulkanisch eiland in de Egeische zee dat door zijn ligging een ideaal Middellands Zee klimaat heeft en waar de wind voor een microklimaat zorgt. Mede door het unieke terroir slaagt men er in om hier al eeuwen frisse, droge wijnen te produceren, zowel in wit, rosé als rood. Een voor het eiland kenmerkende en populaire druivenvariëteit is de Assyrtiko. Een combinatie van de specifieke snoeiwijze, het terroir en de inheemse druiven zorgen voor wijnen met voldoende fraîcheur. Met haar wortels in de vulkanische bodem van Santorini en een traditie die teruggaat naar 1952 is wijnhuis Artemis Karamolegos één van de meest dynamische wijnhuizen van het eiland Santorini. Zij komen ons het onbekende voorstellen….. Wij kunnen er alleen maar van genieten.

Proeven om het brein op te poetsen 12 december

Wist je dat het drinken van wijn de hersenen meer stimuleert dan gelijk welk ander menselijk gedrag? Dat beweert althans een onderzoek van Yale University. Tijdens deze avond zullen Dr. Geert De Bruecker, neuropsychiater, en dr. Timothy Desmet, cognitief psycholoog, aan de hand van verrassende voorbeelden een overzicht geven van hoe de hersenen reageren op het proeven van wijn en hoe bepaalde illusies en onbewuste processen in de hersenen onze perceptie van wijn in sterke mate bepalen. Wijn wordt wel degelijk vooral in de hersenen geproefd en niet in de mond. Uiteraard wordt er deze avond ook echt wijn geproefd.

Soms heeft een agendaprobleem van de wijnbouwer die we uitnodigen een datumwijziging tot gevolg…. Soms gebeurt het dat de wijnbouwer met wie de afspraak maakten helemaal niet meer kan komen. We proberen in dat geval een gelijkwaardig alternatief te vinden…. Hopelijk heeft u daar begrip voor.


© 2019 Sommeliers-Conseil