Nieuwjaarsreceptie 18 januari

Onze nieuwjaarsreceptie gaat dit jaar door in “De Kluize” in Oosterzele en staat in het teken van de minder bekende en nog vrij recente (februari 2013) appellatie Picpoul de Pinet. Pinet ligt ten noorden van Cap d’Adge en Sète, tussen Béziers en Montpellier in de nabijheid van de Middellandse zee en aan het meer van Thau. “Zijn terroir is de zee” luidt de slogan en ze heeft dan ook een belangrijke invloed op de smaak en de kwaliteit van de wijn. Onze twee gasten Guy Bascou, président du Cru Picpoul de Pinet vergezeld van Philippe Cros, membre du Conseil Interprofessionel des Vins du Languedoc zullen ons Picpoul de Pinet beter leren kennen en proeven vergezeld van al het moois dat de Middellandse zee ons te bieden heeft.

Masterclass Cava 8 februari

Cava is na Champagne de tweede meest belangrijke schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode. Nochtans heeft het zijn imago tegen: een kwalitatief minderwaardige en goedkope bubbel. Afgaande op wat we meestal in ons glas krijgen op zomerse terrassen, recepties en bij andere festiviteiten is dit inderdaad ook zo. Maar het kan anders. Een nieuwe generatie wijnboeren wil af van dit imago. Zij gaan voor betere kwaliteit en stappen soms zelfs uit het appellatie systeem omdat ze niet willen dat hun wijnen geassocieerd worden met de ondermaatse kwaliteit van veel Cava wijnen. Germán Muñoz vertelt er ons alles over.

Masterclass Nieuw-Zeeland 23 maart

Babich Winery uit Nieuw-Zeeland.. Sinds 1916 maakt deze familie wijn, eerst vrij bescheiden, maar vandaag hebben zij een uitgebreid gamma van wijnen van diverse rassen in hun portfolio, waaronder natuurlijk ook verschillende Sauvignon Blancs, toch de icoondruif van Nieuw-Zeeland. In 2012 werd het wijnbedrijf door Drink’s International opgenomen in de Top 50 Worlds Most Admired Wine Brands. Ze hebben wijngaarden in verschillende regio’s: Auckland, Hawke’s Bay en Marlborough. Hun filosofie is dan ook: “De juiste druif op de juiste plaats”. Riki Hutchinson van Babich Winery geeft uitleg over de invloed van terroir op aroma’s en smaken.

Masterclass Pommard 26 april

Anne Parent is één van de 2 vrouwen die op vandaag Domaine Parent in Pommard, gesticht in 1803, leidt. Mevrouw Parent is doctor in de rechten, oenologe, expert in Exports and international Trade maar vooral wijnmaakster op haar domein. Zij stichtte in 2000 “L’Association Femmes et Vins de Bourgogne” een groep van vrouwelijke wijnbouwsters uit de regio. Zij was eveneens vice président van het BIVB (Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne) en voorzitster van la Commission de Communication du BIVB. Op vandaag is zij heel actief in het politieke leven. Met andere woorden : we krijgen een heel grote dame op bezoek die ons niet alleen heel veel zal vertellen over Pommard en Bourgogne maar ons ook enkele schitterende TOP Pommards zal laten proeven van haar befaamde domein Parent bekend tot in USA, China, Japan, Canada en Rusland.

Bordeaux (Fiona Morisson) 9 mei

Fiona Morisson MW, welke wijnliefhebber kent haar niet? Zij is een van de drie Belgische Masters of Wine en de enige vrouw. Samen met haar echtgenoot Jacques Thienpont is ze eigenaar van het wereldberoemde domein Le Pin in Pomerol en ook van enkele andere wijndomeinen in Bordeaux. Ze pendelt dan ook vaak over en weer tussen België en Frankrijk. Ze is ook werkzaam in de Thienpont wijnhandel, en ze schrijft boeken en artikels over wijn. Bovendien doet ze ook consultancy voor verschillende bedrijven, en zit ze in de raad van bestuur van het Institute of Masters of Wine in London. Ze werkte ook verschillende jaren voor het CIVB en kent de Bordeaux regio zoals haar spreekwoordelijke broekzak.

De wijnronde van Vlaanderen 20 mei

Ook in 2017 slaan Belgian Wines, de Vlaamse wijngilde, de VVS en de vereniging van sommeliers-conseil - De grootste professionele en non-professionele wijnverenigingen van Vlaanderen - de handen in elkaar voor de vijfde editie van de Wijnronde van Vlaanderen. Wat je mag verwachten? Een schitterende Wijnronde die vertrekt in de prachtige Vlaamse Ardennen en eindigt in het hartje van Gent! Ook dit jaar kiezen we voor een unieke fotorally langs enkele prachtige wijndomeinen in de Vlaamse Ardennen. De rally eindigt in de Sint-Pietersabdij in Gent. Niet alleen heeft deze abdij al van oudsher een prachtige wijngaard, ook is ze de geknipte locatie voor onze beurs met uitsluitend lokale wijnen. De wijnronde van 2017 wordt afgesloten met een culinair feest met de wijnbouwers. Net als de beurs gaat het diner door in de Sint-Pietersabdij in hartje Gent.

Wijnreis Madeira 25, 26 en 27 mei

De wijnen van Madeira, ons allen bekend als het bloemeneiland, behoren tot de oudste en meest begeerde wijnen ter wereld. Al eeuwenlang maken ze daar de gelijknamige wijn Madeira volgens een uniek procédé en van verschillende “edele” druivenrassen. Deze hebben elk hun eigen smaakstijl en kunnen zowel droog als zoet zijn. Ondanks hun vele gastronomische troeven worden ze nog al te vaak vergeten. Bert Jeuris, de Madeiraspecialist uit Roeselare laat ons topwijnen proeven uit zijn uiterst zeldzame collectie oude madeira’s. Uiteraard zal Bert deze unieke wijnreis leiden met al zijn vakkennis en evenveel passie.

Champagnetrip 10 juni

Door een samenloop van omstandigheden wordt deze uitstap naar een latere datum verlegd. We houden u zeker op de hoogte

De “Cercle des Créateurs de Champagne die bij ons te gast was in oktober 2014, nodigt ons uit voor een verrassend tegenbezoek. We worden ’s ochtends ontvangen in de tonnellerie de Champagne van Jerome Viard (voor velen geen onbekende meer) en proeven er na de rondleiding een aantal houtgerijpte Champagnes. De lunch staat in het gastronomische teken van “ Champagne et ses canapés “ (*) en in de namiddag snuiven we nog een beetje cultuur, proeven we enkele bubbels én bezoeken we la maison Fossier het befaamde productiehuis van de Biscuits roses de Reims. Om ook de reis leuk en gezellig te maken, reizen we deze keer per bus. (*) canapé hier in de betekenis van lekkere hapjes…

Masterclass Polyfenolen 4 en 11 september


Op algemene vraag plannen we ook in 2017 twee technische oenologie-avonden; andermaal onder de enthousiaste leiding van Prof Jo Bessemans. Deze sessie handelt over polyfenolen. Polyfenolen staan momenteel volop in de belangstelling al was het maar omdat voedingsproducenten ze aanprijzen om hun heilzame werking als antioxidant, hun werking tegen ontstekingen en allergieën en beschermende werking tegen hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.Polyfenolen zijn ook zeer belangrijke elementen die vooral in rode wijn de kleurvariatie én het bewaarpotentieel bepalen.

Wijn en gerecht 13 oktober

Meer dan veertig jaar lang was Kasteel Ten Bosse - ook gekend als D'Hulhaege - het gastronomische uithangbord van Deinze en de Leiestreek. De familie Verhovert nam de zaak over en d’Hulhaege opende na een grondige renovatie opnieuw zijn deuren in oktober 2008. Dochter Justine, die aan de Vlaamse Wijnacademie het diploma van sommelier-conseil behaalde, runt de zaak met succes. Een paar jaar geleden haalde het restaurant nog 14 op 20 bij Gault & Millau. Sinds het voorjaar is het restaurant echter niet meer toegankelijk voor privé-personen, maar het blijft wel open voor allerlei evenementen zoals feesten, brunches, thema-avonden, groepen en huwelijksfeesten. De chef, Jeroen Verhoye en zijn team zorgen ervoor dat de smaakpapillen tot het uiterste verwend worden.

Masterclass Jura 16 november

De wijnen uit de Jura zijn veel minder gekend dan die van hun gerenomeerde buur de Bourgogne. Nochtans zijn er echte pareltjes te ontdekken zowel van internationale rassen zoals bijvoorbeeld Chardonnay als van de autochtone variëteiten Savagnin, Poulsard en Trousseau, en moeten we daarvoor veel minder diep in onze buidel tasten. De wijnmaaksters van Domaine Berthet-Bondet uit Château-Chalon en Domaine de Montbourgeau uit l’Etoile zullen ons gepassioneerd doorheen hun prachtige regio loodsen en ons laten proeven van hun grote diversiteit in wijnen, van een Crémant de Jura tot een Vin Jaune.

Masterclass Seyssuel 1 december

“Saxeolum optimum vinum” : tussen Lyon en Vienne, langs de linkeroever van de Rhône, bevinden zich de nog vrij recentelijk aangelegde wijngaarden van Seyssuel, geklasseerd als “Vin de pays des Collines Rhodanniennes”. Enkele gepassioneerde wijnbouwers doen er alles aan om de AOP te bekomen. De “grote” Pierre Gaillard, gepassioneerd wijnbouwer uit Malleval en bezieler van het project met 2 ha Vin de Pays in Seyssuel maar ook wijngaarden in Côte-Rôtie, Condrieu en Saint-Joseph komt ons persoonlijk het hele verhaal vertellen op 1 december. Samen met Bart Luypaert, die zijn eindwerk maakte over dit onderwerp komt de geschiedenis, bodem, aanplant, de jaren ’90, procedure tot erkenning van een AOP, de wijngaard vandaag, de verschillende domeinen en uiteraard het proeven van deze wijnen in een vergelijkende degustatie met de grote buren aan bod. Een unieke en dus niet te missen avond.

Masterclass Sherry 8 december

De geschiedenis van Sherry gaat vele eeuwen terug. De Moren brachten de kunst van het distilleren naar het Iberisch schiereiland, en de toevoeging van alcohol aan de lokale wijn maakte dat de wijn beter transporteerbaar werd. De reputatie van Sherry steeg dan ook pijlsnel. Shakespeare was een gekend gebruiker van “sack” en Sherry was zeer geliefd in het Victoriaanse tijdperk. De populariteit kende als gevolg van verschillende factoren een enorme terugval in de jaren 80, Sherry was niet meer hip en werd beschouwd als een drankje voor oudere dames met lila haardos. Vandaag probeert de regio om deze wijn - in al zijn verschillende stijlen - terug in de markt te zetten. Terecht want de Sherry is “veel waar voor weinig geld”. Misschien een nieuwe hype na gin en vermouth?


© 2018 Sommeliers-Conseil