Waarom lid worden ? Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 139,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.
1 februari
Traditiegetrouw nodigen we jullie uit op onze nieuwjaarsreceptie.. Even weg uit de drukke nieuwjaarsmaand, maar wél opnieuw in Salons ’t Groenhof te Melle en uiteraard met heel veel zin om samen te klinken op dit nieuwe jaar. Al even traditioneel zetten we op deze receptie een appellatie, een wijn of een domein in de kijker.. Dit zal ook in 2025 niet anders zijn. We verwelkomen deze avond als centrale gast Gilles en Laurence Ferran van het “Domaine des Escaravailles”, een domein zeker niet onbekend voor de vele ‘Suziens’ onder ons. En uiteraard serveren we een selectie van hun wijnen bij de gastronomisch verfijnde hapjes die het team van ‘Groenhof’ serveert.
17 februari
Silvaner is één van Duitslands belangrijkste historische druivenrassen, maar kent helaas een dalende populariteit. Met één uitzondering: Franken. Daar heeft Silvaner een unieke positie. Nergens anders ter wereld wordt er meer aandacht aan deze druif besteed. Rheinhessen is echter nog steeds de grootste regio voor Silvaner. Tijdens deze avond brengt Gerd Brabant het verhaal van deze boeiende druif, die erg diverse stijlen kan geven. Dat mooie Silvaner lang kan rijpen, bewijzen enkele oudere jaargangen die we zullen proeven, én we vergelijken de belangrijkste regio voor dit ras -Franken- met de grootste regio -Rheinhessen-. Gerd spreekt vanuit een rijke ervaring, want zowel Rheinhessen als Franken kent hij door en door.
26 maart
De Roussillon, een van de zonnigste wijnregio’s van Frankrijk, biedt een ongeëvenaarde rijkdom aan terroirs en stijlen. Van frisse, minerale witte wijnen tot krachtige rode blends en de verfijnde Vin Doux Naturels – de Roussillon is een regio die blijft verrassen. Wie beter om je mee te nemen in de geheimen van deze unieke wijnregio dan Eric Aracil, vice-directeur van het Conseil Interprofessionel des Vins du Roussillon (CIVR).
Eric is niet alleen een autoriteit op het gebied van Roussillon-wijnen, maar ook een meesterverteller. Tijdens deze masterclass ontdek je waarom de Roussillon bekendstaat als een van de meest dynamische en veelzijdige wijnregio’s van Frankrijk. Laat je meeslepen door de passie van Eric en ontdek zelf de unieke charme en veelzijdigheid die de wijnen van de Roussillon zo geliefd maken.
19 mei
Op 19 mei 2025 is Gianluca Di Taranto onze gastspreker. Die avond vertelt Gianluca ons over het kiezen van de juiste wijn, hoe koop je verstandig binnen jouw budget, wat is je eigen smaakpalet, wat kun je afleiden uit het etiket en hoe ga je voor de perfecte foodpairing en degustatie? Gianluca vertelt met veel vakkennis en humor over zijn passie voor heerlijke wijnen. De avond zal gevuld zijn met interessante weetjes en handige tips over wijn en het kiezen en proeven ervan.
5 - 9 mei
Ga mee op een exclusieve wijnreis naar het prachtige Sicilië, speciaal georganiseerd voor leden van de Alumni Sommeliers Conseil. Onder begeleiding van Andrea Posani, gerenommeerd oenoloog en expert in de regio, ontdekken we de rijke wijncultuur van Sicilië, met bijzondere aandacht voor de beroemde wijngebieden rond de Etna en Marsala. Deze reis biedt een unieke combinatie van educatie, wijnproeverijen en culturele hoogtepunten. Samen bezoeken we gerenommeerde wijnhuizen, proeven we de lokale specialiteiten en genieten we van een perfect samengesteld programma, inclusief comfortabele verblijven en lokaal vervoer. Wil jij erbij zijn? Houd de website in de gaten voor meer informatie over inschrijving en kosten. Mis deze bijzondere kans niet om de smaken en tradities van Sicilië te ontdekken!
5 juni
Tijdens deze masterclass hebben we de eer om Sebastian Van de Sype van Tenuta La Fiaminga te verwelkomen. Sebastian is een uitgeweken Vlaming die in 2020 Lambrusco is beginnen produceren. Sebastian zal ons meenemen in de wereld van de moderne Lambrusco-productie en uitleggen hoe hij en andere gepassioneerde wijnmakers werken aan het verbeteren van de kwaliteit en het imago van deze bijzondere wijn.
29 september
Is er een land dat meer tot de verbeelding spreekt dan Zuid-Afrika? Niet voor niets wordt het zuidelijkste land van Afrika het Regenboogland genoemd. Voor wijnliefhebbers met een groot hart voor cultuur, natuur en historie is de Kaap een waar (wijn) paradijs. Veel traditionele wijndomeinen verwijzen graag naar de 360 jaar oude geschiedenis van het wijnland. Toch mogen we stellen dat er in de laatste dertig jaar meer veranderd is in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw dan in de eeuwen daarvoor. Tijdens deze lezing maken we kennis met de grote veranderingen in de wijngaarden- en kelders. Voor veel waarnemers is Zuid-Afrika vandaag een toonbeeld van vernieuwing in de wijnwereld. Goed gevormde jonge wijnmakers zorgen voor een nieuwe wind, ze werken intens samen en maken furore met hun pure en verfijnde wijnen. Tijd voor een (her) kennismaking. Gido Van Imschoot is deze avond onze gastspreker.
28 oktober
Tijdens deze bijzondere Masterclass rond Nederlandse wijnbouw, waarin we samen een fascinerende reis maken door een wijnland dat volop in bloei staat, geeft Geurt van Rennes van Benevit, een gepassioneerd expert op dit gebied, ons een prachtige inkijk in de huidige ontwikkelingen en toekomstperspectieven van de Nederlandse wijnbouw. Tijdens deze masterclass leer je meer over de unieke kwaliteiten van Nederlandse wijngaarden, de uitdagingen van wijnbouw in een klimaat zonder compromissen en de creativiteit die de lokale wijnmakers drijft. Bovendien krijg je de kans om een reeks van speciaal geselecteerde wijnen te proeven die de diversiteit en het karakter van Nederland als wijnland perfect illustreren.
15-16 november
De mooie commentaren op ons champagne-event in oktober 2024 deden ons zin krijgen om ook eens ter plekke te gaan kijken welke invloed hout en Champagne op elkaar uitoefenen. Samen met Jerome Viard van de tonnellerie de Champagne spraken we af om ter plekke in de tonnellerie de geheimen van het houten vat te gaan ontdekken en daar ter plekke een leuke degustatie te organiseren. Uiteraard zetten we in dat weekend enkele bezoeken aan topdomeinen op het programma. Meer details en kostprijs volgen richting zomer 2025.
4 december
Beleef een unieke vergelijking tussen Portugals wijnregio’s Dão en Bairrada, begeleid door Kris Jeuris van ‘The Portugal Collection’. In deze Masterclass proef je de kenmerkende verschillen tussen beide regio’s met wijnen van gerenommeerde producenten als Luís Seabra, Álvaro Castro, Filipa Pato en William Wouters. Ontdek hoe terroir, klimaat en traditie de eigen stijl van elke streek vormen. Een exclusieve kans om de nuances van Dão en Bairrada zij aan zij te ervaren—mis het niet!