Agenda 2020

Waarom lid worden ? Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 130,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.

Receptie

VRIJDAG 31 JANUARI

De klassieke opener van het kalenderjaar wordt andermaal onze nieuwjaarsreceptie. Net als vorig jaar opteren we voor het stilaan vertrouwde “Salons ’t Groenhof” in Melle. De centrale gast dit jaar (met zijn wijnen op de proeftafel) is Jerome Viard, stichter, eigenaar en bezieler van de Tonnellerie de Champagne in Cauroy-lès-Hermonville en wijnmaker in Minervois La Livinière.

Madiran

WOENSDAG 12 FEBRUARI

Damiens Sartori, Frans oenoloog en Sud-Ouest “specialist” komt ons de geschiedenis, terroirs en toekomst van de 2 appellaties Madiran en Pacherenc du Vic Bilh toelichten. Hij werkte bij bekende en “grote” domeinen in Madiran waaronder “La Chapelle Lenclos” van Patrick Ducournau waar ze samen de microbullage uitvonden. Samen proeven we een uitgebreid gamma wijnen van het meer dan 150 jaar oude, bekende en befaamde Domaine Berthoumieu. Sedert 2016 is dit domein in handen van 2 gedreven dames Claire en Marion Bortolussi.

De Ahrvallei

NIEUWE DATUM VOLGT

Op 8 en 9 maart was er een tweedaagse gepland rond de wijnen uit de Ahr regio. Het Deutsches Weininstitut liet ons echter weten dat dit event wegens onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan. Er zal waarschijnlijk wel een latere datum voorzien worden. Uitstel is dus zeker geen afstel. Wij houden jullie verder op de hoogte.

Clos Henri

DONDERDAG 19 MAART

De familie Bourgeois, sinds 10 generaties geworteld in Chavignol-Sancerre, is ook eigenaar van het Domein Clos Henri in Marlborough-Nieuw Zeeland. De jarenlange kennis die zij opdeden m.b.t. de verschillende terroirs in Sancerre en Pouilly-Fumé en de vinificatie van sauvignon blanc en pinot noir, passen zij ook toe op hun Nieuw-Zeelandse wijnen. Kleinzoon Arnaud Bourgeois en Thierry Bougit delen met ons hun Nieuw-Zeelands verhaal en laten ons enkele pareltjes van hun befaamde biologische wijnen proeven.

Domaine des Marrans

VRIJDAG 24 APRIL

Jean-Jacques Mélinand (iedereen noemt hem JJ) startte het verhaal van dit domein in Beaujolais en meer bepaald in Fleurie precies 50 jaar geleden. Het terroir was voor hem “le goût d’une origine”. Vandaag cultiveert dit domein 19 ha, nog steeds (en zelfs meer en meer) met respect voor de eigenheid van de wijngaard. Zijn zoon, Mathieu, heeft sinds precies 10 jaar het domein in handen genomen en zet de familiale traditie verder. Hij komt ons meer vertellen over deze (herop)bloeiende regio, hun domein, zijn terroir en het verhaal achter de macération carbonique.

Domaine Chanzy

DINSDAG 12 MEI

In het noorden van de Côte Chalonnaise ligt het kleine dorpje Bouzeron, met de unieke en enige, vrij jonge (1998) gemeentelijke appellatie, AOP Bouzeron, gemaakt van de nog steeds ondergewaardeerde aligoté druif. We ontvangen van dit domein Marc Jessiaume, de wijnmaker, en Loïc Cornuau. Zij laten ons hun uitzonderlijke wijnen van verschillende jaargangen op basis van de aligoté druif proeven, gevolgd door enkele “grote” Bourgognes uit de Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Châlonnaise.

Romorantin

WOENSDAG 17 JUNI

De kleine appellatie AOP Cour-Cheverny met amper 50 ha van de Romorantin druif zijn niet veel wijnmakers meer actief. Maar één die er bovenuit steekt door zijn passie voor de autentieke romorantin en wijncultuur van de streek is Philippe Tessier, eigenaar en bezieler van het gelijknamige domein in Cour-Cheverny. We zijn blij, fier en trots hem deze avond te mogen ontvangen en hem te horen vertellen over ‘zijn’ romorantin.

Elgin

MAANDAG 14 SEPTEMBER

In Elgin, één van de koelste wijnstreken van Zuid-Afrika, is het wijndomein van Joris van Almenkerk gevestigd. 10 jaar geleden bottelden ze hun eerste wijn. Nu is Almenkerk Wine Estate een gevestigde waarde in de regio en ver daarbuiten met 15 ha wijngaarden. De familie Almenkerk komt graag deze minder gekende Zuid-Afrikaanse regio en hun wijnen, welke ondertussen al verschillende binnen- en buitenlandse prijzen hebben mogen ontvangen, voorstellen.

De Wij(n)ste quiz ..

DONDERDAG 22 OKTOBER

In oktober organiseren we een grote wijnquiz rond chardonnay, met theoretische vragen maar ook veel praktische proeven. We zetten chardonnay wijnen uit de hele wereld op een uiteraard blinde proeftafel, en maken er meteen een spannende avond van. Welke ploeg mag zichzelf na afloop de onovertroffen chardonnay kenners noemen? Wie krijgt de trofee van de chardonnay du monde? Het wordt een spannende strijd!

Wijnreis Piemonte

DONDERDAG 19 TOT ZONDAG 22 NOVEMBER

Het wordt stilaan een jaarlijkse gewoonte: onze wijnreis.
Deze keer trekken we naar la bella Italia, meer bepaald naar Piëmonte, een regio die werkelijk alles heeft: prachtige natuur, lekker eten - denk tajarin en truffels - en uiteraard schitterende wijnen. Meer info zie inschrijvingspagina

Grenache - Garnacha

DINSDAG 17 NOVEMBER

In tijden van Global Warming is er een gouden toekomst weggelegd voor deze druif die in warme gebieden smaakvolle, evenwichtige en zowaar zelfs elegante wijnen kan voortbrengen. We proeven betaalbare maar ook topexemplaren van Grenache uit Frankrijk en Spanje met als bonus een vergelijkende terroir studie van drie 100% Grenache wijnen op verschillende bodems in Châteauneuf du Pape.
Als gastspreker deze avond ontvangen we Jan De Clercq. Jan is tot op vandaag de enige Vlaming die (in 1998) de gerenommeerde titel van Master of Wine mag dragen.

Rioja - Vina Leizaola

MAANDAG 7 DECEMBER

Etienne Cordonnier settelde zich in 2011 in de Rioja Alavesa nabij Laguardia. Zijn wijndomein kreeg de naam van zijn Baskische mama : Vinas Leizaola. De wijngaard van 8ha is gelegen op een unieke geografische plaats, aan de rand van een geologische breuk. In de nieuwe ondergrondse kelders krijgt de wijn 12 maand houtlagering in Franse eiken vaten wat de wijn heel wat subtiliteit en finesse geeft. Enkele maanden flesrijping zorgt voor extra elegantie en zachtheid met als resultaat een rijkelijke, zachte tempranillo met intensiteit, diepte en lengte. Eigenaar-wijnbouwer Etienne Cordonnier laat ons dan ook met veel fierheid zijn wijnen proeven en ontdekken.